marți, 2 iulie 2013

PRIMUL AJUTOR ÎN CAZ DE LUXAȚIE SCAPULO-HUMERALĂ

LUXATIA
     DEFINITIE: suprafetele articulare ale oaselor care se intalnesc in mod normal in articuatie au fost deplasate complet si nu mai au legatura una cu cealalta.
Luxatia este o afectiune traumatica, de gravitate mare, care consta in deplasarea permanenta a extremitatilor articulare (suprafetele articulare isi pierd raporturile dintre ele).
LSH este una din urgentele cele mai frecvente intilnite in practica traumatologica.
Simptomatologie. Durerea vie, tumefactia si impotenta functionala totala a bratului, deformarea si atitudinea vicioasa caracteristica: semnul epoletului (depresiune la nivelul cavitatii glenoide a omoplatului), bombarea santului deltoido-pectoral,se poate palpa capul humeral in axila,semnul Berger (bratul este in abductie ireductibila).
1. Durerea este extrem de vie, fiind determinata de excitatiile puternice care pornesc din proprioceptorii existenti in capsule si ligamentele intinse sau rupte. Aceasta Durere nu cedeaza la calmantele obisnuite. Singura solutie de a calma durerea este readucerea cât mai urgenta a capetelor articulare in pozitie normala.
2. Impotenta functionala apare din cauza ca cele doua capete articulare nu mai sunt in pozitie normala, iar miscarile specifice nu se mai pot executa.
3. Deformarea regiunii: relieful normal al regiunii articulare se schimba din cauza pozitiei diferite a oaselor.
4. Atitudine vicioasa: modificarile de pozitie a capetelor articulare fac ca segmentul respectiv al corpului sa ia si sa se mentina intr-o pozitie anormala, vicioasa.
5. Echimoza si hematom, mai mult sau mai putin importante.
6. Hemartroza si hidrartroza: este prezenta de lichid sanguinolent sau clar in articulatie.
7. Simptome date de compresiuni vasculare: astfel pot apare gangrene in teritoriul irigat de vasul respectiv.
8. Simptome date de compresiuni sau distrugerea unui nerv important: pot aparea pareze sau paralizii, cu insensibilitate in segmentul inervat (furnicaturi de-a lungul membrului superior) sau tulburari neuro-simpatice (cianoza, edem, raceala, transpiratie).
 Conduita de urgență:
- Asigurarea funcțiilor vitale are prioritate față de manevra de imobilizare a umărului;
- Evaluarea primară - Monitorizarea funcțiilor vitale (repirație, circulație)și vegetative;
- Dacă FV sunt în parametri normali prioritate are imobilizarea umărului afectat;
- Imobilizarea se face fără să se încerce reducerea luxației. menținând membrul în poziția în care a fost adus de traumatism;
           - Imobilizarea umărului se poate face cu mijloace improvizate sau cu materiale specifice: imobilizarea prin bandaj moale sau atele. Când nu există la îndemână nici un obiect pentru imobilizarea umărului poate fi folosit toracele bolnavului în chip de atelă de fixare;
          - Brațul și antebrațul pe partea bolnavă vor fi lipite de torace cu cotul îndoit în unghi drept;
          - Toracele împreună cu membrul superior lipit vor fi înfășurate cu o pânză tare;
          - Antebrațul membrului mobilizat va fi fixat cu o eșarfă trecută în jurul gâtului; 
          - Imobilizarea cu ajutorul unei bucați dreptunghiulare de tifon sau pânză este o metodă practică de imobilizare a membrului superior la torace fie direct, fie ca mijloc suplimentar, după ce s-a așezat o atelă de imobilizare;
- Luxațiile deschise vor fi pansate ca și plăgile fracturilor deschise cu respectarea riguroasă a măsurilor de asepsie;
- Abord venos+ instituirea unei perfuzii, la nevoie (la indicația medicului);
- Administrarea calmantelor numai pe cale injectabilă. Este prudent să se evite administrarea perorală, pentru a permite medicilor la nevoie, să execute tehnici de anestezie generală,neceare pentru reducerea unor luxații, la sosirea traumatizaților în spital;
- Reevaluarea FV. și vegetative.
ATENȚIE! În cazul suspiciunii de asociere cu fracturi, leziuni nervoase sau vasculare. acestea vor fi semnalate bolnavului înaintea executării oricăror manevre, pentru a nu plana asupra cadrului mediu sau asupra medicului acuzația de a le fi provocat în timpul manevrelor efectuate. De aceea ele vor fi consemnate în fișa bolnavului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu