joi, 4 iulie 2013

Pacienţii traumatizaţi/pacienţii medicali

În general, pacienţii pot fi împărţiţi în două mari categorii: cei care au suferit un traumatism şi cei care suferă de o boală.
Traumatismul este un termen folosit pentru a descrie o leziune a pacientului, produsă mecanic, termic sau chimic în mod brusc. Leziunea poate fi majoră sau minoră. Unele incidente care pot cauza un traumatism sunt: căderea de la înălţime, accidentele rutiere şi leziuni legate de activitatea sportivă etc.
Exemple de boli pot include: infarctul miocardic, atacul vascular cerebral, astmul,durerea abdominala etc.
Evaluarea pacientului descrisă poate fi folosită atât pentru pacienţii traumatizaţi, cât şi pentru cazurile medicale.
Când evaluaţi pacienţi traumatizaţi urmaţi următoarea secvenţă:
-Evaluarea zonei accidentului.
-Evaluarea primară:
· Formarea unei impresii generale despre pacient
· Evaluarea nivelului de conştienţă şi fixarea coloanei, dacă este  necesar.
· Eliberarea căilor aeriene
· Verificarea respiraţiei.
· Evaluarea circulaţiei (inclusiv hemoragii masive) şi stabilizarea,  dacă este necesar.
· Comunicarea cu celelalte echipe medicale.
-Evaluarea secundară.
- Obținerea istoricului medical.
- Evaluarea continuă.
Această secvenţă vă va oferi informaţiile despre pacientul traumatizat într-o ordine logică. Aceasta vă permite să evaluaţi factorii critici prima dată. Deşi, această ordine trebuie adaptată pentru unii pacienţi, încercaţi să o folosiţi ca atare.
Când aveţi de-a face cu pacienţi medicali puteţi modifica uşor secvenţa. Primii doi paşi rămân la fel. Totuşi, încercaţi să obţineţi istoricul medical al pacientului înainte de a efectua examinarea clinică. La un pacient conştient, cel mai important lucru este obţinerea informaţiilor.

Deşi este important să ştiţi dacă problema pacientului este cauzată de un traumatism sau o boală, nu trageţi nici o concluzie. Unii pacienţi trebuie trataţi atât pentru traumatism cât şi pentru o boală. (De exemplu, o persoană care a suferit un infarct la volan trebuie tratat atât pentru infarct cât şi pentru orice traumatism suferit în timpul accidentului.) Cel mai important  factor este să urmaţi evaluarea pacientului sistematic pentru a obţine informaţiile de care aveţi nevoie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu