joi, 4 iulie 2013

Obstrucția căilor aeriene cu corpi străini

Obstrucția căilor aeriene cu corpi străini
Este una din marile urgențe cu care ne putem întâlni și care netratată poate duce în scurt timp la moarte. Datorită acestui lucru este foarte importantă recunoașterea ei și inițierea cât mai rapidă a manevrelor de dezobstrucție.
Cauzele obstrucției
Cea mai frecventă cauză de obstrucție a căilor aeriene este limba. Manevra de hiperextensie a capului și ridicarea bărbiei poate duce la dezobstrucția căii aeriene. Dacă un corp străin blochează calea aeriană, trebuie să folosim o altă tehnică pentru a o elibera. Resturile alimentare pot fi o altă cauză de obstrucție, adulții pot inhala chiar bucăți mari de carne, copii pot inhala bomboane, alune etc. Mai pot introduce în gură diferite obiecte mai mici, jucării.
Tipuri de obstrucție
Obstrucția căilor aeriene poate fi parțială sau completă.
Semnele obstrucției
- În general apare în timpul meselor
- Victima își duce mâinile la gât
Semnele unei obstrucții ușoare:
Răspunsul la întrebarea “Vă înecați?”
-Victima vorbește și răspunde: Da
Alte semne
- Victima vorbește, tușește, respiră
Semnele unei obstrucții severe:
Răspunsul la întrebarea “Vă înecați?”
- Victima nu vorbește
-Victima răspunde dând din cap
Alte semne:
- Victima nu respiră
- Respirații șuierătoare
- Tentativele de a tusă rămân silențioase
-Victima poate fi inconștientă
Obstrucția parțială, incompletă
În obstrucția incompletă, parțială pacientul poate fi:
-Conștient, tușește eficient și prezintă respirație șuierătoare între accesele de tuse. Victima va fi încurajată să tușească fără să se intervină într-un fel. Dacă nu reșește singur dezobstrucția, trebuie activat sistemul de urgență și se pregătește transportul ei la cea mai apropiată unitate medicală. Victima va fi monitorizată în permanență pentru că obstrucția parțială poate deveni obstrucție totală în orice moment.
- Conștient, tușește ineficient, respirație șuierătoare, efort respirator vizibil, cianoză. Când nu mai tușește victima va fi tratată ca și o obstrucție completă.
Obstrucția totală, completă
În obstrucția completă victima nu poate vorbi, tuși sau respira, este cianotică transpirată și speriată, în scurt timp (1-2 minute) va deveni  inconștientă și dacă nu se va reuși dezobstrucția va muri.
Tehnica dezobstrucției călor aeriene la adult și copii este manevra Heimlich.
Managementul obstrucției căilor aeriene
Dezobstrucția căilor aeriene la adultul conștient obstrucția căilor aeriene înseamnă blocarea căilor aeriene superioare cu un bol alimentar sau un corp străin. Victima se va sufoca. Obstrucția poate fi incompletă sau completă  Dacă victima este contșientă va indica acest lucru prin semnul ’’universal’’ de detresă respiratorie, prinderea gâtului cu o mână sau cu ambele mâini.
În cazul obstrucției incomplete respirația este zgomotoasă, pacientul este aplecat în față și încurajat să tușească.
Dacă aceasta nu dă reultate și obstrucția devine completă se aplică manevra Heimlich.
Apropiați-vă de victimă din spate, cuprindeți-l pe sub brațe, îndepărtați picioarele efectuați lovituri interscapulare. După fiecare lovitură observați dacă a fost sau nu eliminat corpul străin. Dacă după 4-5 încercări nu ați reușit dezobstrucția căilor aeriene așezați o mână la mijlocul distanței dintre ombilic și apendicele xifoid, cu cealaltă mâna prindeți mâna încleștată și faceți mișcări bruște înăuntru și în sus, efectuând deci compresii abdominale orientate spre diafragm, creeînd o presiune pozitivă crescută în căile aeriene, presiune care să împingă corpul străin spre exterior.
Dezobstrucția căilor aeriene la adultul inconștient
Dacă victima devine inconștientă, întindeți-o pe pământ și începeți manevrele de resuscitare.Etapele de parcurs în cazul asistării unui pacient inconștient cu obstrucția totală a căilor aeriene
- Verificați nivelul de conștiență a victimei adresându-i întrebări simple de  genul: Vă simțiți bine? Scuturați ușor umerii pacientului. Dacă nu aveți nici un răspuns, victima este inconștientă. Declanșați imediat sistemul de  urgență 112, dacă aceasta nu a fost încă făcută.
- Așezați victima culcată pe spate, decubit dorsal
- Eliberați căile aeriene prin hiperextensia capului sau subluxația  mandibulei
- Verificați dacă victima respiră. Dacă nu respiră începeți manevrele de  resusciatre.
- Dacă observați corpul străin în cavitatea bucală a victimei, deschideți gura victimei prinzând cu o mână bărbia și cu degetul mare de la aceeași mână  pensați limba. Astfel deschisă gura victimei aveți o vedere mai bună în  cavitatea bucală a victimei putând observa eventual corpul străin, care cauzează obstrucția.
- Cu degetul arătător de la mâna cealaltă, formați litera C și încercați să curățați cavitatea bucală.
- Încercați să efectuați din nou ventilația artificială
Dezobstrucția căilor aeriene la copii și nou-născuți
Managementul dezobstrucției căilor aeriene la nou-născuți (vârsta sub un an) și sugari trebuie să ia în considerare faptul că aceștia sunt foarte fragili. Dacă bebelușul plânge atunci obstrucția nu este completă. Asistați copilul până la preluarea lui de către un echipaj medical avansat. Continuați supravegherea fără a intreprinde alte manevre.
Întrebați persoana care a fost cu nou-născutul ce s-a întâmplat atunci când au încetat respirațiile, poate a văzut când bebelușul a introdus un corp străin în cavitatea bucală. Dacă nu observăm nici un semn al respirațiilor atunci vom suspecta o obstrucție completă.
Diferențele din punct de vedere anatomic impun anumite modificări în acțiunile noastre și anume eliberarea căilor aeriene la copii și nou născuți nu se face prin hiperextensia capului, ci prin aducerea capului în poziția neutră.
Etapele parcurse pentru dezobstrucția căilor aeriene la copii este identică cu cea parcursă la adulți cu diferența că în momentul observării corpului străin în cavitatea bucală nu vom folosi degetele pentru extragerea lui, ci o pensă sau orice alt instrument, care nu va reintroduce mai mult corpul străin spre căile aeriene. Cea mai semnificativă diferență constă în faptul că la nou-născuți nu se vor efectua compresiuni abdominale.
Compresiunile abdominale pot cauza leziuni intraabdominale, dar acest risc este foarte mare la copii foarte mici și la nou-născuți.
Atunci când un corp străin ajunge în căile aeriene, copii încep imediat să tușească. Tusea poate fi de multe ori mai eficientă decât orice altă manevră. Dacă copilul nu mai tușește, obstrucția a devenit totală, copii ajung să fie foarte rapid asfixiați.
Obstrucția căilor aeriene la copii și nou-născuți apar de obicei în timpul jocului, în timpul mesei, evenimente când copii nu sunt singuri, pot fi rapid observați și se poate interveni imediat.
Semnele și simptomele obstrucției căilor aeriene apar imediat după obstrucție.
Acestea sunt tusea, dificultate în respirație, respirație șuierătoare. Semne similare apar și la alte boli cum ar fi laringită, epiglotită, dar dacă apariția acestor semne apare în contextul servirii mesei, în timpul jocului cu diferite obiecte și nu sunt însoțite de alte semne de boli, atunci vom acționa imediat.
Dacă copilul tușește nu este nevoie de alte intervenții. Trebuie încurajat să tușească și va fi monitorizat, obsevat continuu.
Dacă copilul nu tușește eficient sau tusea lui devine ineficientă se determină nivelul de conștiență al copilului și acționăm în consecință.
Dezobstrucția căilor aeriene la copii conștienți
Dacă copilul prezintă obstrucția căilor aeriene, dar este încă conștient și nu mai tușește sau tusea nu mai este eficientă vom aplica cinci lovituri interscapulare. După fiecare lovitură observați dacă a fost sau nu eliminat corpul străin.
Dacă după cinci încercări nu ați reușit dezobstrucția căilor aeriene apare diferența de acțiune pentru copii și nou-născuți. La copii se vor efectua compresiuni abdominale, așezați o mână la mijlocul distanței dintre ombilic și apendicele xifoid, cu cealaltă mâna prindeți mâna încleștată și faceți mșcări bruște înăuntru și în sus, efectuând deci compresii abdominale orientate spre diafragm.
La nou-născuți vor fi efectuate compresiuni toracice
Aceste manevre vor determina o presiune pozitivă crescută în căile aeriene, presiune care să împingă corpul străin spre exterior.
Efectuarea loviturilor interscapulare la sugari (mai mici de un an) și nou-născuți:
Luați nou-născutul pe una din antebrațele d-voastră. Cu ajutorul celuilalt antebraț așezați nou-născutul cu fața în jos, cu capul mai jos decât restul trunchiului. Degetele arătător și mijlociu vor sprijinii pomeții obrajilor, cu capul mai jos decât restul trunchiului, pentru a favoriza gravitația și a ușura eliberarea corpului străin. Cu podul palmei libere aplicați cinci lovituri între omoplați (interscapulare). După fiecare lovitură observați dacă a fost sau nu eliminat corpul străin.
La copii peste un an, loviturile interscapulare vor fi mai eficiente dacă vom așeza copilul cu capul mai jos decât restul trunchiului. Dacă acest lucru nu mai este posibil de realizat se efectuează manevra ca și la adult.
Dacă aceste manevre nu au reușit eliberarea căilor aeriene, și copilul nu mai este conștient, se trece la efectuarea compresiunilor toracice la nou-născuți și la compresiuni abdominale la copii.
Compresiunile toracice la nou-născuți:
Se așează nou-născutul pe antebrațul salvatorului așezând capul nou-născutului în palma salvatorului. Capul trebuie să fie mai jos decât restul trunchiului. Se identifică locul compresiei toracice, partea inferioara a sternului, aproximativ un deget sub linia intermamelonară. Se efectuează compresiunile, similare cu compresiunile din masajul cardiac extern, dar sunt mai ferme și mai lent executate.
Compresiunile abdominale la copii mai mari de un an se efectuează la fel ca la adult, doar ca vor fi efectuate cu o singură mână și nu se folosește aceeași forță. Vor fi efectuate cinci asemenea compresiuni.
Aceste manevre vor fie efectuate succesiv atâta timp cât copilul mai este coștient și corpul străin nu a fost încă eliberat. Solicitați ajutorul echipei medicale avansate, dacă acest lucru nu a fost încă efectuat.
Dacă corpul străin a fost eliberat, supravegheați copilul și transportați-l la o unitate medicală.
Dezobstrucția căilor aeriene la copilul inconștient
Etapele care vor fi parcurse
- Verificați nivelul de conștiență a nou-născutului ciupindu-l ușor. Dacă nu  răspunde prin nici un gest sau nu plânge atunci este inconștient.
- Așezați victima pe o suprafață dură
- Eliberați căile aeriene și verificați respirațiile. Eliberarea căilor aeriene la  copii și nou născuți nu se face prin hiperextensia capului, ci prin aducerea  capului în poziția neutră. Dacă se observă corpului străin în cavitatea bucală nu vom folosi degetele pentru extragerea lui, ci o pensă sau orice alt instrument, care  nu va reintroduce mai mult corpul străin spre căile aeriene.
-Verificați respirațiile prin  văd, aud și simt
- Dacă se constată inexistența respirațiilor se vor efectua cinci ventilații gură  la gură. După fiecare ventilație vom urmări dacă toracele a fost destins sau nu.
Dacă acest lucru nu se întâmplă se reașează capul copilului în poziție neutră.
-Se încearcă din nou efectuarea a cinci ventilații gură la gură, iar dacă nu  obținem nici un răspuns (mișcare, respirație, tusă) începem manevrele de  resuscitare.
Managementul căilor aeriene la victimele găsite în mașina implicată în accident rutier
Dacă victima inconștientă o găsiți întinsă pe podeaua mașinii efectuați eliberarea căilor aeriene prin manevra de subluxație a mandibulei.
Dacă victima o găsiți în poziție șezândă, apropiați-vă de ea din lateral. Fixați capul victimei cu ambele mâini, o mână fixează bărbia iar cealaltă mână susține ceafa.
Indiferent de poziția în care găsiți pacientul traumatizat, aceasta va fi adusă în poziția culcat pe spate, decubit dorsal, cu capul în poziție neutră. Nu este permisă mișcarea capului. Capul și coloana cervicală vor fi imobilizate.
Această manevră simplă este de cele mai multe ori suficientă să deschideți și să mențineți libere căile aeriene. Avantajele manevrei:
· Nu este necesar ca să pătrundeți în autovehicul
· Puteți ușor monitoriza respirațiile și pulsul victimei
· Ajută la imobilizarea coloanei cervicale
· Deschide și menține libere căile aeriene

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu