vineri, 5 iulie 2013

HEMOPTIZIA

Hemoptizia
Hemoptizia se caracterizeaza pintr-o expectoratie care conține o cantitate variabilă de sânge provenind din căile respiratorii.

Hemoptizia reprezintă o URGENȚĂ MEDICALĂ, care impune un diagnostic etiologic rapid învederea elaborării unei conduite terapeutice adecvate!

Din punct de vedere cantitativ, hemoptizia poate fi:
= mica (50-100 ml): sângele se elimina fractionat în accese de tuse (câte 15-20 ml la fiecare acces)
= medie (100-200 ml)
= mare (200-500 ml)
= foarte mare (peste 500 ml): catalismica, are prognostic sever prin risc de asfixie (datorita inundarii bronhiilor) si rasunet hemodinamic (soc hemoragic).

Elemente de diagnostic clinic

Recunoasterea originii bronsice sau pulmonare a sangelui expulzat pe gura se bazeaza pe faptul ca hemoragia este precedata de senzatie de caldura retrosternala si gâdilare laringiana, se insoteste de tuse iritativa, iar sangele expulzat este rosu, deschis, are aspect spumos-aerat si este amestecat, de regula, cu sputa mucoasa sau purulenta.

Alte criterii de diagnostic sunt:
- antecedentele pulmonare sau cardiace , coexistenta unor semne obiective de afectare bronhopulmonara sau cardiaca depistabile in conditii de imobilizare a bolnavului.

Vin in sprijinul diagnosticului de hemoptizie: dispneea, cianoza, ralurile, sindromul pleural, sindromul de condensare pulmonara, disfonia, uruitura diastolica mitrala, accentuarea zgomotului II la baza.
Hemoptizia poate fi fulgeratoare, cu exanguinare si asfixie consecutiva.

Hemoptiziile mari si mijlocii determina paloare, anxietate, transpiratii, tahipnee, tahicardie, scaderea tensiunii arteriale.Socul hipovolemic este rar.
Expulzarea sangelui se repeta, de regula, in prize tot mai mici in zilele urmatoare („coada hemoptiziei”).

Diagnostic diferential: hematemeza, epistaxisul, hemoragia de origine faringiana.

Este necesar sa diferentiem hemoptizia adevarata (la care sangele provine din plamani sau din caile aeriene inferioare) de cazurile in care sangele provine din cavitatile nazale, faringe sau esofag, care este aspirat si ulterior expectorat sub forma de hemoptizie (falsa hemoptizie). Sangele din hemoptizie este rosu, aerat, si foarte putin coagulabil, ramanand lichid. Cantitatea poate fi mica si repetata sau abundenta.
De regula, inaintea aparitiei hemoptiziei bolnavul are niste fenomene prodromale ca de exemplu senzatie de caldura, cefalee, ameteala, jena respiratorie, tensiune toracica dureroasa, senzatie de iritatie in regiunea laringiana (senzatie care duce la declansarea reflexului de tuse si aparitia hemoptiziei).

Din punct de vedere clinic bolnavul prezinta paloare, anxietate, transpiratii reci, dispnee, tahipnee, lipotimie (uneori), tahicardie, hipotensiune. Febra precede, coexista sau urmeaza hemoptiziei.

Hematemeza, spre deosebire de hemoptizie, este precedata de greturi si dureri epigastrice, se insoteste de greturi, varsaturi, survine la bolnavi cu antecedente gastrice (ulcer peptic) sau hepatice (ciroza).Sangele de origine digestiva este negru, macerat, amestecat cu mucus sau resturi alimentare.Adesea hematemeza este urmata de scaune melenice.
Hemoragiile rinofaringiene si epistaxisul sunt diagnosticate prin examen local.

Cauzele hemoptiziei

1.Tuberculoza pulmonara - este cea mai frecventa cauza care ne indica atat un fenomen de activitate a procesului tuberculos cat o diseminare endobronsica.
2. Bronsiectazia, traumatisme toraco-pulmonare, cancerul pulmonar se manifesta prin spute sanguinolente cotidiene sau hemoptizie masiva.
3.Chistul hidatic, abcesul pulmonar si gangrena pulmonara se manifesta prin hemoptizii frecvente, adesea cu repetitie, uneori foarte grave.
4.Traheobronsite - au si ele adesea spute cu striuri sanguinolente.
5.Pneumonii - sputa sanguinolenta, ruginie-caramizie este unul din semnele patognomonice.
6.Gripa complicata cu traheita, bronsita sau bronhopneumonie.
7.Dilatatiile bronsice in special in supuratiile bronsice - sangereaza abundent.
8.Hemoptizia din edemul pulmonar acut - are aspect de serozitate roza sau de sange pur atunci cand se rup varicele peribronsice ce rezulta din staza cronica pulmonara din stenoza mitrala.
9.Infarctul pulmonar - caracterizat prin hemoptizie fractionata, dispnee, junghi toracic etc.
10.Sindroamele hemoragipare (leucoze acute, insuficienta hepatica, intoxicatii acute)
11.Afectiuni cardiovasculare: hiperteniunea arteriala(prin rupturi ale arteriolelor submucoase),valvulopatii (stenoza mitrala), EPA din insuficienta ventriculara stânga acuta, anevrism aortic, hipertensiune pulmonara primitiva.
12.Teleangiectazie congenitala, gusa retrosternala (varice bronsice), periarterita nodoasa, prin ruptura unui vas pulmonar arterionodos.
13.Boli autoimune: granulomatoza Wegener, sindrom Goodpasture.
14.Cauze medicamentoase: tratament anticoagulant oral sau injectabil

Conduita de urgenta

Evolutia hemoptiziei este greu de prevazut, motiv pentru care se recomanda în toate cazurile repaus la pat în pozitie de usoara ortopnee, ingerare de lichide reci, în cantitati mici si repetate, punga cu gheata aplicata pe regiunea sternala sau asupra zonei presupus sangerande.
Se interzice vorbitul cu voce tare.
In hemoptiziile mari este necesara transfuzia de sange sau de substituenti macromoleculari .
Se administreaza medicatie antitusiva, hemostatica, sedativa, tranchilizanta.
Spitalizarea este necesara in toate cazurile de hemoptizii medii si mari precum si in acelea în care diagnosticul etiologic nu este precizat.
In cazurile extreme este necesara toracotomia de urgenta pentru ligatura sau sutura vasului lezat.

Examinari de urgenta

Pentru investigarea cauzei hemoptiziei trebuie coroborate datele obtinute în urma anamnezei si examenului obiectiv cu rezultele investigatiilor paraclinice si imagistice (examen sputa, radiografie pulmonara, CT, bronhoscopie).

Examenul sangelui expulzat este util pentru diferentierea hemoptiziei de hematemeza.Sangele de provenienta bronhopulmonara are reactie alcalina si contine celule epiteliale, filamente de mucus si microbi.
Examenul radiologic toracic efectuat la patul bolnavului poate fi decisiv pentru diagnosticul etiologic.
Gravitatea hemoragiei apreciata pe baza datelor clinice (puls, tensiune arteriala), se confirma prin evidentierea semnelor umorale de anemie acuta si hemodilutie (scaderea nr. de hematii, a hematocritului si hemoglobinemiei).
Leucocitoza poate indica o infectie bronhopulmonara acuta sau leucemia.

Tratament

Oprirea hemoragiei si evitarea recidivelor se realizeaza prin masuri generale (imobilizare, dieta hidrica), calmante ale tusei, hemostatice, transfuzie de sange.
Tratamentul general si cel hemostatic se completeaza cu tratament etiologic.
Administrarea tuberculostaticelor si a antibioticelor nu are caracter de urgenta.
Tratamentul chirurgical este indicat uneori de urgenta: traumatisme toracopulmonare , eroziuni arteriale, varice bronsice, chist hidatic, tuberculoza pulmonara, cancer bronsic.
Terapia hemoptiziilor din sindroamele hemoragipare se face prin transfuzii de sange si mijloace terapeutice etiopatogenetice.


Un comentariu:

  1. Foarte util site_ul dumneavoastra si cu explicatii pe intelesul profanilor. Felicitari!

    Teo din Iasi

    RăspundețiȘtergere