marți, 30 iulie 2013

Definirea conceptului de nursing

          Definitia prezentata de Organizatia Mondiala a Sanatatii si I.C.N.(Consiliul International al Nurselor) stabileste ca:

           Definiţia O.M.S. (Organizaţia Mondială a Sănătăţii)
          Nursing-ul este o parte integrantă al sistemului de îngrijire al  sănătăţii cuprinzând: promovarea sănătăţii; prevenirea bolii; îngrijirea  persoanelor bolnave (fizic, psihic, handicapaţi) de toate vârstele, în toate  unităţile sanitare, aşezările comunitare şi în toate formele de asistenţă  socială.
          Definiţia Virginiei Henderson
           “Să ajuţi individul, fie acesta bolnav sau sănătos, să-şi afle cale  spre sănătate sau recuperare, să ajuţi individul, fie bolnav sau sănătos,  să-şi folosească fiecare acţiune pentru a promova sănătatea sau  recuperarea, cu condiţia ca acesta să aibă tăria, voinţa sau cunoaşterea,  necesară pentru a o face şi să acţioneze în aşa fel încât acesta să îşi  poarte de grijă singur cât mai curând posibil.”
          Definiţia I.C.N. (Consiliul Inernaţional al Nurselor)
          Nursing-ul, ca o parte integrantă a sistemului de asistenţă  socială, cuprinde ocrotirea sănătăţii, prevenitrea bolilor şi îngrijirea  bolnavilor fizic, psihic, handicapaţilor de toate vârstele, în toate formele  de asistenţă socială şi aşezări comunitare.
          Definiţie A.N.A. (North American Association)
        Nursing-ul comunitar nu este numai o sinteză a practicii de  nursing şi a educării în domeniul sănătăţii, ci are scopul de a menţine şi  a stimula sănătatea populaţiei. Îngrijirile au caracter continuu. Îngrijirea este orientată asupra individului, a familiei, a  grupului, contribuind la sănătatea întregii populaţii a zonei respective.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu