vineri, 5 iulie 2013

CONDUITA DE URGENȚĂ ÎN HEMOPTIZIE

HEMOPTIZIA:

Hemoptizia se caracterizeaza pintr-o expectoratie care conține o cantitate variabilă de sânge provenind din căile respiratorii.

Hemoptizia reprezintă o URGENȚĂ MEDICALĂ, care impune un diagnostic etiologic rapid învederea elaborării unei conduite terapeutice adecvate!

MANIFESTĂRI DE DEPENDENȚĂ:

- Hemoragia este precedata de senzatie de caldura retrosternala si galgaitura laringiana, - - Se insoteste de tuse iritativa, iar sangele expulzat este rosu, deschis, are aspect spumos-aerat si este amestecat, de regula, cu sputa mucoasa sau purulenta.
- Dispneea, cianoza, ralurile, sindromul pleural, sindromul de condensare pulmonara, disfonia, uruitura diastolica mitrala;
- Hemoptizia poate fi fulgeratoare, cu exanguinare si asfixie consecutiva.
- Hemoptiziile mari si mijlocii determina paloare, anxietate, transpiratii, tahipnee, tahicardie, scaderea tensiunii arteriale.Socul hipovolemic este rar.
- De regula, inaintea aparitiei hemoptiziei bolnavul are niste fenomene prodromale ca de exemplu senzatie de caldura, cefalee, ameteala, jena respiratorie, tensiune toracica dureroasa, senzatie de iritatie in regiunea laringiana (senzatie care duce la declansarea reflexului de tuse si aparitia hemoptiziei).
- Din punct de vedere clinic bolnavul prezinta paloare, anxietate, transpiratii reci, dispnee, tahipnee, lipotimie (uneori), tahicardie, hipotensiune. Febra precede, coexista sau urmeaza hemoptiziei.

Diagnostic diferential: hematemeza, epistaxisul, hemoragia de origine faringiana.

CONDUITA DE URGENȚĂ:
- Stabilirea nivelului de conștiență;
- Asigurarea confortului fizic și pihic, explicarea necesității tehnicilor ce urmează a fi efectuate, obținerea consimțământului pacientului asupra aplicării măsurilor de prim ajutor;
- Repaus în pozitie de usoara ortopnee;
- Se interzice vorbitul cu voce tare;
- Monitorizarea FV,calitatea și frecvența pespirațiilor, pulsului, observăm culoarea tegumentelor, temperatura, comportamentul;
- Oxigen administrat pe canulă nazală;
- Abord venos și instituirea unei perfuzii cu soluții cristaloide (ser fiziologic, soluție Ringer) ținând cont de valorile tensionale și patologie;
- Oprirea hemoragiei si evitarea recidivelor se realizeaza prin măsuri generale , administrarea hemostaticelor: fitomenadion, etamsilat;calmante ale tusei (imobilizare, dieta hidrica); Ingerare de lichide reci, în cantitati mici si repetate, punga cu gheata aplicată pe regiunea sternală sau asupra zonei presupus sângerânde.
- La pacienții cu hipotensiune arterială se aplică conduita de urgență din starea de șoc;
- In hemoptiziile mari este necesara transfuzia de sange sau de substituenti macromoleculari .
- Tratamentul general si cel hemostatic se completeaza cu tratament etiologic.
- Tratamentul chirurgical este indicat uneori de urgență: traumatisme toracopulmonare , eroziuni arteriale, varice bronsice, chist hidatic, tuberculoza pulmonara, cancer bronsic.
- Terapia hemoptiziilor din sindroamele hemoragipare se face prin transfuzii de sange si mijloace terapeutice etiopatogenetice.
- Spitalizarea este necesara în toate cazurile de hemoptizii medii si mari precum si în acelea în care diagnosticul etiologic nu este precizat.
- In cazurile extreme este necesara toracotomia de urgenta pentru ligatura sau sutura vasului lezat.
- Supravegherea permanentă a pacientului, continuarea măsurilor instituite

Administrarea tuberculostaticelor si a antibioticelor nu are caracter de urgenta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu