miercuri, 10 iulie 2013

CONDUITA DE URGENȚĂ ÎN CAZ DE TOXIINFECȚIE ALIMENTARĂ

Toxiinfecţia alimentară poate fi provocată de ingerarea unor alimente care nu au fost păstrate sau gătite corect, fapt care a prilejuit dezvoltarea microorganismelor în condiţii propice, deci înmulţirea lor astfel încât să afecteze grav sănătatea consumatorului.

Tabloul clinic:
Principalele semne ale toxiinfecțiilor alimentare, cunoscute si sub numele de gastroenterocolite acute, sunt dureri abdominale/disconfort abdominal , greata si starile de voma. In unele cazuri, poate fi afectat si colonul, astfel ca pot aparea scaune diareice.
Uneori toxiinfectia are şi simptome deosebite, datorate bacteriilor sau paraziţilor cu care s-a intrat în contact. Alte semne sunt febra, frisoanele, fatigabilitate, diplopie, crampe musculare, paralizii la nivelul membrelor, pierderea cunostintei.
In cazul toxiinfectiilor alimentare, bolnavul pierde electroliti (sodiu-potasiu) si, astfel, se deshidrateaza. Cu cat intoxicatia este mai grava, cu atat simptomele sunt mai accentuate. 
Riscul de gastroenterocolita acuta este crescut la urmatoarele categorii: copii, varstnici, persoane care sufera de alte afectiuni si cele care au imunitatea scazuta. La un cardiac, spre exemplu, boala se agraveaza mult mai repede din cauza efectelor secundare ale afectiunii majore.

Conduita de urgență:
- pregatirea psihica si fizica;
- verificarea funcțiilor vitale și vegetative;
- abord venos cu instituirea unei perfuzii pentru reechilibrarea hidroelectrolotică;
- medicatia (la indicația medicului) este simptomatica:
  • pentru vărsături - antiemetice: metoclopramid
  • pentru febra - antitermice: paracetamol, algocalmin
  • pentru colici abdominale sunt indicate - antispasticele: no-spa, piafen/algifen 
  • pentru scaune diareice - antidiareice: smecta, furazolidon, imodium, enterol, saprosan 
  • pentru flatulenta: espumisan
- reevaluarea FV după intervenții;
- supravegherea pacientului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu