sâmbătă, 27 iulie 2013

COLICA BILIARĂ

Def. durere acuta, violenta, local in hipocondrul dr, cu iradiere pana in col vert, umarul si omoplatul dr, survenita in cursul colecistitelor litiazice si nelitiazice (colecistita acuta si subacuta, diskinezii veziculare si cistice, colecistoze, tumori biliare).
Cauze:
-prezenta calculilor in vezica biliara sau cai intra si extrahepatice;
-colecistita acuta - o inflamatie cu caracter acut a peretelui colecistic, de cele mai multe ori survine din cauza obstructiei canalului cistic (litiaza cistica) si infectia peretilor veziculei biliare;
-angiocolite (inflam ale cailor biliare intra si extra-hepatice);
-colecistita cronica;
-diskinezii biliare (tulb ale motricitatii veziculei biliare);
-parazitoze intestinale (giardia).
Simptomatologie
1.                       Durerea - datorata unor contractii spastice reflexe ale vezicii sau ale cailor biliare, urmate de cresteri ale presiunii din arborele biliar. Debuteaza in hipocondrul drept sau in epigastru. Se accentueaza progresiv, atingand intensitatea max in cateva ore si cedeaza brusc sau lent. Iradiaza sub rebordul costal drept sau in reg dorso-lombara, scapulara si umarul drept.
2.                       Greata si varsaturi - cu continut alimentar apoi biliar.
3.                       Icter - coloratie datorata unui edem, spasm reflex al sfincterului Oddi si se poate instala fara sa existe un obstacol prin calcul pe coledoc.
4.                       Febra - apare in colecistitele acute si angiocolitele secundare infectiei cu germeni microbieni.
5.                       Frisonul - apare in infectia cailor biliare;
-         Este urmat de transpiratii reci, abundente si stari de rau general.
6.               Semne locale - vezica biliara poate fi palpata, este foarte sensibila.
*CONDUITA DE URGENTA
I.               Colicile biliare de intensitate mica pot fi tratate la domiciliu prin repaus la pat, regim alimentar, analgetice, antispastice (Scobutil, No Spa).
II.                      Colicile biliare insotite de varsaturi, cu tulb h-e, cu evolutie grava, necesita internare in spital, se face trat de urgenta si se intervine chirurgical.
In spital:
-ex paraclinice, rec de sg, echografii, ex de urina, repaus la pat, calmarea durerii, adm de Analgetice - la recom dr, adm de antispastice, calmarea varsaturilor, combaterea febrei, reechilibrarea h-r, adm de Sedative, daca trat ig-diet si medicamentos nu  are rezultatul scontat, se intervine chirugical.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu