joi, 4 iulie 2013

CARACTERISTICILE SOCULUI


Socul =. sindrom caracterizat prin incapacitatea organismului ( a sistemului cardiocirculator)  de a asigura perfuzia tisulara normala.
Socul compensat = mecanismele compensatoae asigura perfuzia cerebrala normala.
Socul decompensat= mecanismele compensatoare nu se mai pot asigura perfuzia cerebrala normala.
Socul ireversibil= datorita hipoperfuziei tisulare indelungate se instaleaza insuficienta multipla de organe si sisteme , ( MSOF), urmata de decesul pacientului.
Cauzele aparitiei socului sunt extrem de variate si socul in sine este mult mai frecvent decat ar parea la prima  vedere.
Odata cu aparitia cauzelor socului, in esenta agenti vulneranti, organismul nostru desfasoara o serie de mecanisme compensatorii care au drept scop unic mentinerea functionarii SNC, respectiv de a mentine perfuzia cerebrala  si astfel aportul de oxigen si glucoza. Consecinta actiunii acestor mecanisme compensatorii este aparitia socului.

Cele mai multe clasificari considera ca exista 4 categorii relativ distincte:
-          socul hipovolemic,( reducerea volumului circulant )
-          socul cardiogen,(reducerea Dc prin scaderea inotropismului)
-          socul toxico-septic,( scaderea RPT prin vasodilatatie, si scaderea volemiei prin alterarea permeabilitatii capilare si sechestrarea de apa in spatii patologice, +/- scaderea inotropismului )
-          socul neurogen.(traumatisme medulare cu lezarea centrilor reglatori ai RPT din maduva )

FIZIOPATOLOGIE

Cel mai frecvent in patologia traumatica ne confruntam cu diferite forme de soc hipovolemic, cel mai adesea avem de a face cu socul hemoragic, dar acesta se poate asocia cu elemente cardiogene ( pacienti cu grade variate de insuficienta cardiaca, agravate de trauma sau de hipovolemie), elemente de soc neurogen ( politraumatizati, cu leziuni ale  coloanei vertebrale, cu disfunctii ale centrilor reglatori circulatori medulari), si bineinteles cu elemente de soc toxico-septic ( uneori fenomene de anafilaxie in cursul etapelor tratamentului, sau relativ tardiv complicatii septice ).

Socul hipovolemic hemoragic este poate cea mai frecventa forma de soc din patologia umana, si poate cea mai simpla , excelenta pentru intelegerea mecanismelor  fiiologice implicate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu