marți, 30 iulie 2013

ALIMENTATIA DIETETICA


Regimul dietetic al pacientului trebuie sa satisfaca necesitatile cantitative si calitative ale organismului.
Regimurile dietetice sunt variate in functie de afectiune, stadiul si gravitatea acestora.
Regimurile dietetice urmaresc:

1.  Punerea in repaus si crutarea unor organe, aparate si sisteme tinandu-se seama de:
-              compozitia chimica a alimentelor
-              modul de preparare
-              starea de agregatie
a)      regim de crutare a intestinului gros : dizenterie
b)      regim de crutare a cavitatii bucale : stomatita
c)      regim de crutare a ficatului : hepatita, ciroza
d)     regim de crutare a rinichiului : nefrita, glomerulonefrita, insuficienta renala acuta
2.      Echilibrul unor functii deficitare sau exagerate ale organismului
a)      colita de fermentatie – regim bogat in proteine
b)      colita de putrefactie – regim bogat in hidrocarbonatii
c)      ciroza hepatica – restrictie de lichide
d)     insuficienta cardiaca - restrictie de lichide
3.      Compensarea unor tulburari rezultate din disfunctia glandelor endocrine
a)   diabet zaharat – se va stabili toleranta la glucide
4. Satisfacerea unor nevoi exagerate ale organismului
            a)    boli infectioase – regim bogat in vitamine
            b)    afectiuni osoase – regim bogat in Ca
            c)    in tratamentul cu hormoni corticosuprarenali – regim bogat in proteine
5.  Indepartarea unor produse patologice de pe peretii intestinali
            a) indepartarea de mucus, puroi – regim de mere rase sau morcovi

REGIM HIDRIC    Indicatii : - in primele zile postoperator
-        diaree acuta
-        gastrite acute

Alimente permise : - supe limpezi de legume
- ceaiuri neindulcite sau indulcite cu zaharina
- zeama de orez
- supe diluate si degresate de carne
- apa fiarta si racita

REGIM HIDRO-ZAHARAT     Indicatii : - perioada de debut a hepatitei epidemice
- insuficienta renala acuta
- insuficienta hepatica acuta
- colecistita acuta
- boli infectioase – in perioada febrila  
Alimente permise : - sucuri de fructe indulcite
-        ceaiuri indulcite
-        zeama de compot
-        zeama de orez
REGIM SEMILICHID    mese mici cantitativ si mai frecvente
Indicatii : - colecistita subacuta
-        hepatita epidemica – perioada icterica
-        ciroza hepatica
-        varice esofagiene
-        infarct miocardic – in primele zile
Alimente permise : - supe fainoase
-        supe de legume
-        piureuri de legume
-        fructe coapte
-        fainoase
-        sufleuri de branza de vaci
REGIM LACTAT    Indicatii : - ulcer – in primele 3-5 zile ale fazei dureroase
 - hemoragia digestiva superioara – primele zile dupa
Alimente permise : -1000-2000ml lapte ± frisca sau smantana

REGIM LACTO-FAINOS (vegetarian)    Indicatii : - dupa puseul acut al ulcerului in remisiune
 - operatii la nivel gastric
Alimente permise : - branza de vaci
- oua moi
- cas
- lapte
- piureuri de legume
- smantana
- frisca
- fainoase
REGIM HEPATIC   Indicatii : - hepatita cronica agresiva
- ciroza hepatica decompesata
- neoplasm hepatic
Alimente permise : - branza vaci
- cas, urda
- carne slaba fiarta
- paine alba prajita
- legume
- fainoase
- fructe coapte
- biscuiti
- supe de fainoase
- unt 10g /zi
- ulei 20-30 g/ zi

REGIM RENAL    Indicatii : - glomerulonefrita acuta difuza
 - insuficienta renala
Alimente permise : - salata de cruditati cu untdelemn
- fructe crude coapte
- compot
- supe de legume si fainoase
- prajituri de mere
- cas, branza de vaci, urda
- galbenus de ou
- frisca
- paine fara sare
REGIM CARDIO-VASCULAR     Indicatii : - cardiopatii decompensate
- Hta
- infarct miocardic acut in a 2-a sapt. de boala
Alimente permise : -lapte, iaurt
- branzeturi
- carne slaba fiarta
- salata de sfecla
- fructe crude sau coapte
 - compot
- aluat de tarta
- dulceata
- unt 10g/zi
- ulei 30g/ zi
REGIM DIABETIC in functie de toleranta la glucide vacuprinde alimente cantarite in mod obligatoriu si alimente necantarite
Indicatii : - diabet zaharat
     Alimente permise : - alimente cantarite : -paine
- lapte
- cartofi
- fainoase
- legume uscate
- fructe
alimente necantarite : - peste
- carne
- mezeluri
- oua
- supe de carne
- sosuri fara faine
- ulei
REGIM HIPOCALORIC      Indicatii : - obezitate
- Hta
Alimente permise : - 240 calorii – 300g branza de vaci
- 400 calorii – lapte, branza de vaci, carne alba, legume, mere
- 600 calorii – aceleasi alimente

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu