joi, 4 iulie 2013

1. CONDUITA ASISTENTULUI MEDICAL ÎN MEDICINA DE URGENȚĂ

EVALUAREA PACIENTULUI
Este important să examinați atent zona pentru a vă asigura că nu vă expuneți nici unui pericol.
Pericolele pot fi vizibile și invizibile. Pericolele vizibile, lucruri de la locul accidentului, fire electrice, traficul, combustibilul împrăștiat, clădiri instabile, scena unei crime și mulțimea. Suprafețele instabile cum sunt pantele, gheața și apa pot fi potențial periculoase. Pericolele invizibile includ electricitatea, materialele periculoase și gazele toxice. Firele electrice sau stâlpii rupți pot indica un pericol electric. Niciodată să nu presupuneți că un fir electric căzut la pământ este sigur. Spațiile închise cum sunt silozurile, rezervoarele industriale sau puțurile deseori conțin gaze toxice sau le lipsește oxigenul necesar pentru a susține viața. Semnele de avertizare pentru materiale periculoase pot indica prezența acestora în zonă.
Observați pericolele, evaluați capacitatea dumneavoastră de a face față acestora și decideți dacă aveți nevoie de ajutor. Ajutorul poate veni din partea pompierilor, altor echipaje de prim ajutor calificat, din partea poliției, , echipelor care se ocupă de manevrarea substanțelor periculoase, personalului de la companiile electrice sau de ditribuție a gazelor sau din partea altor echipe specializate. Dacă există o situație periculoasă, faceți orice efort este necesar pentru a îndepărta trecătorii și pacienții din zona respectivă. Dacă este posibil, observați dacă pericolul este îndepărtat în mod corespunztăor minimalizat cât sau dacă este mai curând posibil. Aceste condiții pot deveni o problemă mai târziu.
Zona de la unele incidente nu va fi sigură pentru dumneavoastră și nu veți putea intra. Aceste zone necesită personal și echipament specializat. Dacă o zonă nu este sigură îndepărtați oamenii până când ajunge echipa specializată. Deasemenea, este important să identificați căile potențiale de ieșire din zonă în cazul în care zona devine potențial letală pentru dumneavoastră și pentru victime.
Mecanismul leziunii sau natura bolii
Pe măsură ce vă apropiați de locul incidentului căutați indicii ce vă pot indica cum s-a întâmplat accidentul. Acesta reprezintă mecanismul leziunii.
Dacă puteți determina mecanismul leziunii sau natura bolii, puteți anticipa leziunile pacientului. De exemplu, o scară căzută pe jos lângă o găleată de vopsea răsturnată poate indica faptul că pacientul a căzut de pe scară și ar putea avea fracturi. Dacă incidentul este un accident rutier, cunoscând tipul accidentului veți putea anticipa tipul de leziuni ce pot fi prezente. De exemplu, dacă mașina s-a rostogolit rezultă leziuni diferite de cele dintr-o coliziune cu un copac.
Nu intrați niciodată în spații închise decât dacă ați fost pregăti corespunzător și sunteți echipați, dotați cu aparate pentru respirat. Deasemenea, este posibil să anticipați leziunile prin examinarea nivelului de stricăciuni al autoturismului. Dacă parbrizul este spart, căutați leziuni ale capului și coloanei; dacă volanul este îndoit căutați leziuni la nivelul toracelui. Cereți pacientului (dacă este conștient) sau aparținătorilor sau trecătorilor informații despre mecanismul leziunii.

Informațiile legate de mecanism vă vor ajuta să obțineți informații și despre starea bolnavului. Întrebați pacientul, aparținătorii sau trecătorii să vă relateze ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat, ce au văzut. Nu trebuie să renunțați la efectuarea examinării secundare a pacientului, mecanismul accidentului poate furniza indicii, dar nu poate fi folosit pentru a determina ce leziuni sunt prezente la un anumit pacient. În exemplul precedent, zugravul ar fi putut suferi un infarct înainte să se urce pe scară. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu